mijn gegevens
  planet multimedia  pmm artikel
www planet
    Binnenland
    Buitenland
    Economie
    Planet multimedia
    content  
    nettech  
    mobiel  
    it en telecom  
    e-commerce  
    Sport
    Wetenschap
Extra
    Dossiers
  Cartoons
  Forum
    Columns
  24 uur

Brein schiet in de eigen voet
Brein schiet in de eigen voet
Gepubliceerd op zaterdag 16 augustus 2003
Column door Hendrik Rood

Deze week was het weer zover: Tim Kuik van de Stichting Brein, de stichting die
intellectuele eigendomsrechten zo hoog in haar vaandel heeft staan, dat ze zonder blikken en blozen de naam van een andere Stichting Brein heeft gekopieerd, begon weer eens de aanval op mensen die muziek van anderen kopiëren. Quod Licet Iovi ....

Kuik kondigde aan dat Brein het plan had opgevat om de Amerikaanse RIAA in Nederland na te gaan doen. De RIAA heeft recent in de VS bij de rechter voor elkaar gekregen -in een zaak tegen Verizon - dat ISP's (internetaanbieders) bij IP-adressen waarmee muziek is aangeboden of gedownload, de namen van abonnees moet verstrekken. Dat wil Kuik in Nederland nu ook bewerkstelligen.

Ik geef Kuik weinig kans. Bovendien, zelfs als het Brein lukt om een rechter te vinden die haar toestaat deze gegevens daadwerkelijk bij providers los te krijgen, dan zal hij erachter komen dat hij zich daarmee grandioos in de eigen voet schiet.

Probleem nummer één voor Kuik is dat de Nederlandse overheid pas 24 april j.l., na een uitgebreid wetgevingstraject, het recht heeft verkregen om deze zogenaamde gebruikersgegevens op te vragen bij ISP's. Wie daar het fijne detail van wil nalezen moet maar eens zoeken bij de Staatsdrukkerij naar Eerste Kamerstuk 28 059, nr. 187.

Dit betekent dat politie-agenten op grond van een IP-adres mogen vragen of een ISP weet welke gebruiker daarbij hoort. Dat weten echter alleen ISP's zeker die vaste IP-adressen uitdelen. De meeste ISP's delen random IP-adressen uit en moeten extra gegevens over tijdstippen hebben, waarop het IP-adres X.X.X.X zijn bestanden via Kazaa, Gnutella, Bearshare, iMesh enz.enz. aan de buitenwereld toonde.

Vroeger had Buma Stemra zelf een wettelijk bevoegde opsporingsarm (de 'kopieerpolitie'). Het ministerie van Justitie was dergelijke niet-overheidsorganen met wettelijke politionele bevoegdheden beu. En is ze aan het opdoeken. Net als
voorheen de spoorwegpolitie is sinds 1 januari 2003 de eigen opsporingsdienst van Buma Stemra opgedoekt. Het is nu de FIOD - ECD geworden die overtreders van het
auteursrecht strafrechtelijk opspoort.

Kortom, als Kuik een enorme downloader vindt op Internet, dan moet hij naar de politie en niet naar de rechter om een particulier bedrijf te dwingen om klantgegevens te overleggen. Als er in Nederland een jarenlang wetgevingstraject nodig is om alleen al de politie dergelijke bevoegdheden te geven, dan zou het uiterst curieus zijn als een rechter zonder zo'n wet een particulier dezelfde rechten toekent.

Ook verzet van 'rechts'

Brein meet zichzelf een veel te grote broek aan. Op radio 1 klonk de beoogde aanpak van muziekkopieerders dinsdag uit de mond van het Brein-brein ook al heel wat minder ferm dan diezelfde ochtend in de Telegraaf. Het lijkt eerder een oefening in bangmakerij, maar is deze wel zo productief?

De afgelopen weken zijn er in de VS interessante artikelen verschenen van politiek analiste Solveig Singleton. Zij is verbonden aan de libertaire denktank Competitive Enterprise Institute. Dat is één van de rechtse denktanks, die zweert bij laissez-faire, minimale staatsinterventie, (intellectuele) eigendomsrechten en individuele vrijheid. Wat veelal gepaard gaat met een afkeer van belangengroepen die, onder het aanroepen van het publieke domein, zichzelf als zaakwaarnemers daarvan positioneren.

Mevrouw Singleton toonde zich met haar lezing “Liberty versus Property” allesbehalve een fan van de denkbeelden over copyright, "Free Mickey" en het publiek domein die o.a. Stanford-professor Lawrence Lessig in zijn The Future of Ideas propageert met medestanders als de professoren Yochai Benkler en Richard Epstein. Singleton is dus eerder een vriendin van de muziekindustrie dan van de opponenten daarvan.

Verrassend is in dit licht haar recente bijdrage over de steeds wildere vervolging in de VS van MP3-downloaders. Zij wond zich niet op over de bizarre bedragen die de RIAA eist van downloaders, maar vroeg zich af wie is er niet aansprakelijk?. Haar conclusies zijn intrigerend. Hoe harder de muziekindustrie haar juridische strijd doordrijft tegen het verspreiden van muziek over internet, des te meer
partijen zijn er door rechters juist ontslagen van aansprakelijkheid.

Omdat de Amerikaanse rechter de ISP Verizon heeft gedwongen om de gebruikers aan de RIAA bekend te maken die bij een bepaald IP-adres hoorden, werd Verizon volgens Singleton zelf effectief ontslagen van verantwoordelijkheid voor de verspreiding van muziek via hun netwerken. Dat betekent dat zo'n beetje de laatste kapitaalkrachtige groep partijen (de grote ISP's), waarbij het relatief eenvoudig had moeten zijn om een structurele vergoeding te incasseren, niet meer aansprakelijk is te stellen.

Op deze wijze berooft de RIAA in de VS zichzelf van elke mogelijkheid om een "downloadheffing" te realiseren, zoals in Nederland de uitgevers een reproheffing hebben en de muziekindustrie op blanco CD-R's een heffing hebben verkregen. In Duitsland is zelfs al een heffing op harde schijven doorgevoerd, ondanks protesten van computerfabrikanten. Het enige wat de RIAA rest is rechtszaken tegen burgers zonder "deep pockets".

Dit soort aanpak, dat neerkomt op het bangmaken van de massa door 'voorbeelden te stellen' is vrijwel altijd loze symboolpolitiek. Het vervolgen werkt alleen maar als de 'pakkans' hoog is. Als er echter iets eenvoudig te ontwijken is door gewoon over te schakelen op het volgende downloadprogramma, dan is die hooguit op korte termijn even effectief.

Een aantal jaren geleden werd er massaal op schoolpleinen, in puberdisco's en op dansscholen gehandeld in casettebandjes met de 'Top 40'. Zelfs deze, beduidend meer georganiseerde piratenhandel, werd al amper succesvol aangepakt. Klaarblijkelijk een te lage pakkans ....

Singleton concludeert dat de RIAA door het eigen doordrijven, buiten de individuele internetruiler, vrijwel elke andere mogelijkheid om verhaal te halen heeft vernietigd. Individuele vervolging van gebruikers is peperduur en kan al snel leiden tot dramatisch slechte publiciteit (de Consumentenbond protesteert al tegen de Brein-voornemens), terwijl het zeer de vraag is of pubers worden afgeremd als de pakkans niet hoog genoeg blijkt. Nog afgezien van de vraag of het nu gedwongen vrijgeven van gebruikersgegevens aan een particuliere partij wel stand houdt in hoger beroep. En dan nog is het zeer twijfelachtig of de omzet aan cd's van de muziekindustrie in haar huidige vorm daardoor weer zal toenemen.

Stichting Brein wil echter dezelfde koers varen en de rechter verzoeken om ISP's te dwingen om gebruikersgegevens te verstrekken over downloaders. Als de rechter hierin meegaat dan boekt ook Brein een Pyrrhus-overwinning. Als in Nederland de rechter een ISP dwingt gebruikersgegevens te verstrekken, dan betekent dat ook hier dat zij niet meer aansprakelijk kunnen worden gesteld. Daarmee ondergraaft Brein de mogelijkheid om een vergoeding à la de 'kopieerheffing' bij (consumenten) ISP's te realiseren. Terwijl hun eigen civiele opsporings- en vervolgingskosten de pan zullen uitrijzen.

Dus naar mijn idee is Tim Kuik van de Stichting Brein aan het bluffen met het plan om in september individuele downloaders aan te gaan pakken via de rechter. Of hij is zo verblind door de schijnbare daadkracht van de RIAA, dat hij denkt dat imiteren hier wel loont. Dus zal ook de Nederlandse muziekhandel zich zonder blikken of blozen de komende maand in eigen voet gaan schieten.

Maar ja, met het kopiëren van andermans Stichtingsnaam gaven de oprichters van Stichting Brein al eerder hun visitekaartje als groep onnadenkende naäpers af...

Hendrik Rood

reageer stuur door print


23:55 Reuters-cameraman doodgeschoten ...
22:37 Oud-hoofdredacteur Ype Schaaf ov...
20:33 Duitser aangeklaagd wegens e-mai...
17:54 Microsoft weert MSBlast-virus
16:54 Crematies in Heerlen op internet...
15:22 Endemol in gesprek met Sauer ove...
14:19 Johnny de Mol doelwit van ontvoe...
10:41 Staatssecretaris Wijn verbiedt s...
10:26 Microsoft een lesje leren
09:51 Uit de pers, zaterdag 16/08/2003
09:22 Brein schiet in de eigen voet
17:35 AH stapt over op Linux
17:22 Flinke vermindering internetverk...
17:09 Microsoft waarschuwt persoonlijk...
16:58 VNU rondt overname Emerce-boedel af



tip Hoe word ik een rat? - J. Schrijvers
tip Snellezen - Tony Buzan
tip Wie heeft mijn kaas gepikt? - Stephen R. Covey




Omdat een loopbaan meer is dan werk alleen.


eindeloos pc-games spelen via uw Planet ADSL-verbinding.


   
Gepost door: bmfte000 16-08-2003 10:53
Eindelijk iemand die de waarheid zegt. Ik vind dat Brein en de gehele muziekindustrie zich niet zo moeten aanstellen. Er zijn nog steeds mensen die hun veel te duren cd's kopen. (bijna 50 gulden voor een cd, pfffffffff). Trouwens wat voor aandeel heeft nederland nou in de illegale muziek. 90% van alle illegale muziek komt uit Chinaen Amerika. Dus als brein nou gewoon ophoudt om mee te doen met grote broer RIAA dan komt het allemaal goed. En als de muziek industrie ?10 van de CD'S afhalen dan koop ik ook nog weleens een cd.
Bas Brans

Reageer
Gepost door: huiti100 16-08-2003 10:59
Zielig, er gaan miljarden in de muziekindustrie om maar bij de eenvoudige man moet men weer zonodig aankloppen voor geld. Altijd hetzelfde gezeik in dit land!

Het zal er inderdaad wel op uitdraaien dat de providers van MP3 (degenen die in feite het downloaden van de bestanden moglijk maakt) de dans ontspringen. Eenvoudige downloaders die toevallig voor eigen gbruik cd's branden worden gepakt en worden geclaimd voor duizenden euro's.

Er is geen land ter wereld met zoveel verschillende soorten belastingen, heffingen en toeslagen als in het bureaucratische ambtenaren Nederland. BAH!!

Het zal mij niet verbazen als die schijnheilige vent van Brein (Kuik) zijn eigen PC vol heeft staan met illegaal gedownloade bestanden. En inderdaad hun naam kopieren van een andere stichting, eerst die club aanklagen voor ? 200.000,00 (als voorbeeld en afschrikmiddel!!!!!)

Wat denkt dat clubje farizeeers wel!

Wim

Reageer
Gepost door: FORUMMAIL 16-08-2003 12:53
Geachte heer Rood,

Ik geef even mijn mening op het recente artikel van uw bij Planet Multimedia (16-08-2003).
Uw geeft in dit artikel kort maar krachtig weer dat "Brein zichzelf in eigen voet schiet".

Ik ben meer voor die duitse aanpak. Hef op elke digitale cq analoge media-drager een
percentage voor copyright van "data". Hierbij wordt de fabrikant gedwongen de dragers
goedkoper aan te bieden om mee te kunnen blijven doen in de race voor meer omzet.

Ik geef maar even het voorbeeld van het bekende Philips cassette bandle (4,75 cm/s).
Daar zit al geruime tijd een marge op voor copyright. Die bandjes zijn nog nooit zo
goedkoop geweest als nu. Normaal, Chroom en Metaal bandjes van gerenomeerde
namen als Fuji en TDK etc zijn te koop voor 7 euro per vijf a 90 minuten. Om een CD
op een dergelijk bandje te kunnen opnemen gebruik je een cassette recorder. Ook hier
zijn er weer diverse merken met verschillende prijsklassen. Ik heb zelfs nog folders
van TEAC en PIONEER waarin werd beschreven dat de analoge kopie beter klingt dan
het origineel (ruisonderdrukking, DBX dynamisch herstel etc.) Prijzen waren rond de
4000 gulden in die tijd voor deze opname monsters.

In die tijd werden opnamen gemaakt van live radio zoals pop- en klassieke concerten.
Langspeel platen en CD's. Sommige CD spelers konden zelfs toen al de luidste geluids
passage vinden in een muziekstuk om de opname ideaal voor te bereiden voor band.

Er was dus sprake van een soort hype in het zo nauwkeurig mogelijk vastleggen van
muziek op analoge geluidsdragers.

Nu hebben we CD-recorders, DAT-recorders, MiniDisk, MP3 walkmans etc. Allemaal
zeer nauwkeurig en digitaal. Ook deze apparaten zijn volgens de wet vrij van ieder verant-
woordelijkheid voor het opnemen van copyrighted materiaal.

Als nu het internet tijdperk een nieuwe vorm van media registratie mogelijk maakt, wat is
dan het wezenlijke verschil met de recorder varianten. Is het niet zo dat de MP3 muziek
file eerst over een telefoon of ADSL kabel moet om in harddisk van de PC te belanden.
Ik betaal voor het ADSL data verkeer en heb een niet te gering bedrag betaald voor de
harddisk met laten we dat niet vergeten een dure PC.

Nu begrijp ik uit uw artikel dat als ik veel radio uitzendingen opneem via ether danwel
een IP connectie en brand op CD-R ik kan worden aangeklaagt voor het teveel opnemen
cq downloaden van muziek, video etc. Dat is te gek voor woorden. Men probeert de
consument de dupe te maken van het steeds snellere ontwikkelings proces van media
dragers en opslag apparaten. Stelt u zich eens voor dat ik bij de AH meer moet betalen
of zelfs een boete krijg als ik een te grote boodschappentas gebruik om meer aanbiedingen
mee te nemen. Dat laatste is natuurlijk een vreemd voorbeeld maar is wel vergelijkbaar,
immers ik wordt daar ook gerigistreerd met mijn AH-, Air Miles- en Bank-pas. Hoe ziet
die stichting BREIN eigenlijk hoe ik mijn boodschappen doe? Krijgen ze toestemming om
het data verkeer te mogen meten van websites of zelfs het IP nummer. Plegen ze daarbij
niet inbreuk op mijn privacy. Mogen ze zonder rechter een politie ambtenaar belasten met
mijn aanhouding op de verdenking van kopierend data verkeer. Ik wordt daar helemaal niet
goed van. Weet die Kuik eigenlijk wel waar al die tapes, videobanden CD-R's, DV'D-R's en
Mp3's en dure media apparaten voor gemaakt zijn. Juist, om boodschappen te doen met
zoveel mogelijk aanbiedingen voor het minste geld. Iederen heeft betaald voor die tapes en
CD-R's met een fikse marge voor de muziek en film industrie. Dus niet zeuren. Straks moet
ik nog een heffing op een tondueze betalen omdat de kapper te weinig krijgt voor zijn diensten.
Laten ze eerst maar eens goed nadenken wat ze de samenleving willen aandoen. Het begint een
beetje op de DDR te lijken. Iedere vorm van informatie overdracht moet worden gecontrolleerd.
Informanten bij iedere ISP en veel thuiswerkers die op jacht gaan naar "illegale" downloaders.
Als we niet oppassen krijgt het nieuwe besturings systeem van Microsoft een automatische
alarm (Agent)funktie die de ISP of erger inlicht over de zogenaamde praktijken van de gebruiker.

Nee, ik ben helemaal voor die heffing op media-dragers en dan zijn we toch echt klaar !!!

Groeten,

R.Lucassen
r_lucassen@planet.nl
IP: 145.53.82.196

Reageer
Gepost door: jwink 16-08-2003 15:01
Het meer bij sommige mensen is ook nooit vol.
Waar maakt de stichting brein zich druk over, men zegt dat het op komt voor de rechtmatigen, hebben deze mensen wel het recht tot klagen als een platenmaatschapij meer dan 100 miljoen dollar betaalt aan een artiest om 3 cd's te maken.
De cd`s die het meest gecopieerd worden zijn meestal van topartiesten die genoeg verdienen,Hier uit blijkt maar weer dat het de platen maatschapij het geld er meer dan uit wil slaan over de rug van de consument.
Een artiest die zoveel verdient heeft volgens mij ook dan niet het recht om over de verkochte cd nog eens een percentage te vangen.
Waarom neemt een ieder niet genoegen met een lager percentage , zodat de prijs van een cd onderuit kan en er uiteindelijk minder zal worden ge copyeerd.Door dit soort zinloze actie`s gaat men de prijs van een cd verhogen met het resultaat meer kopieën in de omloop.

Reageer
Gepost door: graa3696 17-08-2003 08:19
Internet gaat via een telefoonlijn dus het achterhalen van
via internet verzonden/ontvangen gegevens is hetzelfde
als het AFLUISTEREN van de telefoon.
Is het niet merkwaardig dat notoire boeven niet zonder
specifieke toestemming van een rechter afgeluisterd
mogen worden en brave(zonder strafblad) burgers
wel?

Dick van der Graaf

Reageer
Voeg bericht toe
Info
home|privacy|mail ons|werken bij planet|adverteren|disclaimer|sitemap|colofon