<IMG SRC="/pmm/gfx/logobalk.gif" WIDTH=649 HEIGHT=64 usemap="#logo" BORDER=0>
Reportage: gezichten van Iran U kunt nu onder artikelen direct reageren. Onderaan ieder artikel staat de link 'Reageer' waarna u uw reactie kan ingeven. Wat wordt het, I-mode, XDA of toch Blackberry?
Meer vacatures Stepstone
Meer vacatures Jobtrack
Column: Omlaag in de waardeketen

Door Hendrik Rood - Het ineenstorten van forse delen van de telecom- en internetbranche heeft al veel onzin uit het vocabulaire van de sector geschrapt. Helaas blijven ook in deze recessie een aantal kreten in de sector nog steeds kandidaat voor buzzword bingo:
* We moeten omhoog in de waardeketen
* Klanten willen als leverancier een one-stop-shop
* We moeten geen technologie/producten/diensten verkopen maar oplossingen (solutions provider)
* Wij willen niet in de commodity-business te zitten.
Het wordt tijd om ook deze onzin bij de mestvaalt van de geschiedenis te zetten. Helaas worden ze vaak uitgekraamd door luie (marketing-) managers en spijtig genoeg ook door veel adviseurs en financieel analisten.
Ik kan de financieel analisten pardonneren. Dat is een beroepsgroep die grotendeels is gevuld met vers afgestudeerden. Velen hebben de door hun geanalyseerde industrie nooit van binnenuit gezien. Zolang ze de boekhoudkundige trukendoos van bedrijven goed doorgronden voor de aandeelhouders, vervullen zij hun nuttige maatschappelijke rol. Helaas lijkt dat doorgronden vooral ervaren rotten gegeven, maar Pieter Lakeman jaagt alleen op groot wild en IT-analyse veteraan Adriaan Meij heb ik in 1999 in de Tornado Insider ook van een onverwachte kant gezien. Bij Meij ging gelukkig begin maart 2000 met World Online net op tijd de alarmbel af.

Management en hun adviseurs behoren echter beter te weten. Tijd dus voor de voorjaarsschoonmaak.

Om met de laatste modekreet te beginnen. Wat is er mis met het leveren van commodities? Koninklijke/Shell verkoopt al meer dan een eeuw olie en benzine. Dat zijn commodities bij uitstek, maar Shell is nog steeds een uiterst winstgevend bedrijf. Ook Philips incasseert jaar-in jaar-uit stevige revenuen uit de gloeilampendivisie. Recept voor overleven in zo'n tak van industrie is echter kosten beheersen, kosten beheersen en nog eens kosten beheersen. Leidinggevende grootaandeelhouders of eigenaren hebben die mentaliteit veelal ingebakken. Het is veelal bij de eerste generatie oprichters dat het beursschip met geld wel binnenvoer. Kosten beheersen vereist vakbekwame leidinggevenden die op de centen letten en zowel processen als producten innoveren. Met product innovaties kun je af en toe nog een leuke introductiepromotie geven, maar de eerste twee zijn evident niet sexy en kosten veel tijd en moeite.

Op de centen letten is, behalve voor notoire geldverbranders, voor de meeste managers nog wel te doen, zelfs of misschien wel juist als ze hun dagelijkse portie leidinggevende marsorders in hoofdzaak telefonisch vanaf de golfbaan doorgeven. Bovendien moet je niet met je bedrijf te duur gaan wonen. Ook is het verstandig om je twee maal te bedenken voor je vele dure vierkante meters grachtengordel ombouwt tot bedrijfsbar annex pingpongruimte. Processen innoveren of arbeid via kleine wijzigingen uit de productie wegontwerpen is echter gewoon tijdrovend. Het is typisch iets voor het middelmanagement.

Veel internetbedrijven, IT- en nieuwe media ondernemingen, zitten in de commodity-business. Als de Amsterdam New Media Association (ANMA) meldt dat het aantal Amsterdamse bedrijven in deze sector in enkele jaren tijd is gegroeid van 1300 naar 8000, dan hebben we het over commodity-business. Het aantal horeca zaken in deze stad bedraagt hoogstens de helft.

Omdat lang niet iedere ondernemer ook een goede commodity-manager is, is het dus tijd om de strategie te herzien: we gaan solutions provider.  Dit is een respectabele business. Ik ken ook een aantal uitstekende probleemoplossers, die in staat zijn met technologie die ze uit alle uithoeken van de wereld verzamelden een oplossing neer te zetten. Systeem-integratoren voegen waarde toe, vooral als ze best-of-breed oplossingen leveren. Echter, zodra een leverancier, die kort daarvoor vooral standaardproducten leverde, zich opeens als solutions provider manifesteert gaan de nekharen bij mij omhoog.

Negen van de tien keer predikt zo'n bekeerde solutions provider  dit als een strategische koerswijziging. Meestal betreft het echter een bedrijf dat zijn innovatievermogen is kwijt geraakt, en een verkooppraatje afsteekt. Men probeert dan maar op zijn klantenbestand en productievoorraad te kapitaliseren door verouderde technieken met een forse stoot maatwerk en toegesneden implementatieadvies weg te zetten. Bij de volgende innovatieronde (in de IT na zo'n vier jaar) ontdekt de klant dat ze een huis vol legacy hebben of een peperduur maatwerkcontract hebben afgesloten waar op geen enkele manier meer marktconformiteit van valt te bepalen. Goedkoop is duurkoop in dit geval. Slechts een beperkt aantal bedrijven, dat hun innovatievermogen in hoofdactiviteiten verloor, overleeft de transitie van productenleverancier naar solutions provider.  IBM is een geslaagd voorbeeld, ten koste van bijna tien jaar omzetstagnatie en een halvering van het werknemersbestand.

Solutions providers komen met product innovaties als VPN, virtual private networks. Dit heb ik door een topadviseur van een groot Amerikaans bureau eens treffend horen omschrijven als: screw your customer in a different way. Op een beperkte groep grootzakelijke bedrijven na, die geen andere technische optie hebben voor het realiseren van hun kwaliteits- en beveligingseisen, is dit niet meer dan een stoplap. In de telefoniewereld werd VPN midden jaren negentig agressief gepromoot. Na de liberalisatie van de telecommarkt in 1998 en de daarna instortende prijzen bleek het om niets meer dan carrier-selectie in een chique jas te gaan. 

De overtreffende trap van de solutions provider is de one-stop-shop . Dit waanidee is vooral een favoriet speeltje van managers van voormalige monopolisten. Het is gebaseerd op de gedachte dat inkopers, IT- en telecommanagers hun inkoopvrijheid willen opofferen voor één rekening van één leverancier. De eerste man die ik in mijn zakelijke loopbaan tegenkwam die dit idee rondbazuinde heette Ben Verwaaijen, toen van KPN Telecom. Ik geloofde er direct geen barst van. Zijn eigen ontwikkel- en inkoopafdelingen waren namelijk continu bezig om toeleveranciers tot standaardproducten te dwingen. Zij hanteerden een consequent inkoopbeleid van twee of drie toeleveranciers voor de duurste investeringsgoederen om lock-in te vermijden. Vraag eens aan een verkoper van het one-stop-shop concept of zijn bedrijf ook hun eigen apparatuur/software allemaal bij één leverancier inkoopt. Practice what you preach.

De laatste uitweg uit de commodity-business, waar blijkbaar niemand in wil zitten, was omhoog in de waardeketen . Bedoeld wordt dan dat een bedrijf weg moet uit de gebouwen, kabels, routers, switches en hosting-diensten naar complexe applicaties en content (audio-visueel). Bijna iedereen holde omhoog in de waardeketen. Het is daar nu gezellig druk en de marges zijn verdampt. Infrastructuuraanbieders die nu nog omhoog gaan in de waardeketen lopen vast op de grote drukte in deze markt.

Omhoog in de waardeketen is ook geen strategie maar een verbeterde vorm van jaloezie en broodnijd. Het gras bij de buurman is blijkbaar altijd groener. Met omhoog in de waardeketen als motivatie doken de kabelaars op de telefonie en eigen pay-tv-kanalen, en wilde ook Wim Dik met KPN in 1997 in de content. Hij had in ieder geval zijn initialen nog gemeen met Walt Disney. De kabelaars kregen sindsdien het lid op de neus in de triple-play en KPN keerde ook rap op zijn schreden terug toen de netwerkcapaciteit op was door de groei van het Internet verkeer. Men kreeg door dat de boterham aan de andere zijde besmeerd werd. 

Ondertussen zijn er in december 2001 in Nederland ca. 750 duizend vaste internetaansluitingen via kabelmodems of ADSL.
De omzet aan internettoegangsdiensten voor particulieren en klein-zakelijke gebruikers via telefoon/kabelmodem/ADSL (tikken + abonnementen) bedroeg in de afgelopen maand december 70 miljoen Euro tegen 45 miljoen Euro in december 2000. Nog saillanter is dat in december vorig jaar al een kleine 40 miljoen Euro omzet uit de breedband markt kwam.

Dat betekent dat internettoegang voor particulieren en klein-zakelijke gebruikers in 2002 een markt is van ca. 1 miljard Euro. Maar het gepraat over de content die het breedbandnet moet gaan vullen en betaalbaar maken is nog steeds niet van de lucht. Willen degenen die dit recept voorstellen zich voor een tweede keer aan dezelfde steen stoten of is men gewoon ongecijferd. Wie de overheidsbijdrage en de radio/tv-reclamebudgetten optelt komt al op een vergelijkbaar bedrag. Bovendien staan daar de inkomsten (van advertenties) onder druk.

Wie omlaag in de waardeketen in 2000 niet als beleidsoptie beschouwde heeft de boot duidelijk gemist.

Hendrik Rood

08:30 30 mrt


  Jos Birken - Personal Hell-ectronics II
Daily Planet naar de beurs 16:10 do
Politie-inval bij Vivendi 15:49 do
Beperkte angst filmindustrie voor DVD-recorder 15:42 do
ICT-directeuren vaker RSI 15:29 do
FBI zoekt misdadigers met Lycos 09:11 do
Weer noviteiten Google 12:31 wo
Lek in Microsoft VM 16:04 do
Verbeterde Linux-drivers Nvdia 14:49 do
'Traditionele' banner is doodverklaard 14:06 do
2003: spam haalt e-mail in 12:07 do
TheOpenCD komt met eerste oplage 11:03 do
Essent-internet via Gronings internetknooppunt 10:28 do
Nieuwe tegenvaller SonyEricsson 11:48 do
Problemen NTT met FOMA 10:48 do
Dutchtone met GPRS-diensten 12:00 wo
KPN vindt DoCoMo toch nog lief 10:14 wo
Nokia neer door goedkope mobieltjes 15:10 di
Telecombedrijven contra 0900-fraude  10:37 di
'Philips passeert Sony in Nederland' 15:55 do
Internetverkopen overtroeven winkelverkopen 10:40 do
MaxFoodmarket: laatste kans niet gehad 15:14 wo
Boeven hengelen naar eBay creditcards 14:49 wo
Duitse e-commerce stagneert 13:10 wo
Ook bemiddelingskosten bij Travelocity  15:14 di
Afgelopen week kregen we vrij heftige reacties op een artikel over een gebrekkige organisatie van een helpdesk. Wat zijn uw ervaringen?
Ik word altijd zo goed mogelijk geholpen
Het is nu eenmaal moeilijk met IT en telecom
Ze willen graag helpen, maar mogen te weinig
Ik merk vaak onverschilligheid/onwetendheid
Geen van deze antwoorden, want