<IMG SRC="/pmm/gfx/logobalk.gif" WIDTH=649 HEIGHT=64 usemap="#logo" BORDER=0>
Reportage: gezichten van Iran U kunt nu onder artikelen direct reageren. Onderaan ieder artikel staat de link 'Reageer' waarna u uw reactie kan ingeven. Wat wordt het, I-mode, XDA of toch Blackberry?
Meer vacatures Stepstone
Meer vacatures Jobtrack
Column: Beam me up, Scotty

Door Hendrik Rood - Recent nog wat nieuws gezien op Internet? Deze vraag wordt de laatste tijd door sommige Internet-veteranen, tot hun verdriet negatief beantwoord. Het valt mij echter op dat de stellers en beantwoorders van de vraag sterk op het web gefocussed zijn. Als je het Internet gewoon ziet als een connectivity-techniek, valt er nog genoeg te vinden aan bijzondere nieuwe dingen.

Zo kreeg ik recent de wereldwijde lancering van Teleportatie-techniek onder ogen van het Engelse bedrijf Teleportec. Dat lijkt op driedimensionale projectie! Beam me up, Scotty! Dit is evident een drastisch andere aanpak van het tot nu toe niet zo goed aangeslagen fenomeen videoconferencing. Een spreker op een congres wordt bijvoorbeeld op ware grote geprojecteerd op een doorzichtige glasplaat, die onder een schuine hoek op een katheder is gemonteerd.

De suggestie dat het hier 3D holografische projectie betreft, zoals de New York Times meldt, is voorzover na te gaan onjuist. Teleportec maakt die claim ook nergens op zijn website. Voor het overzenden van een 3D hologram op levensgroot formaat is namelijk een datarate van enkele tientallen Gigabit/s vereist. Mark Lucente (what's in a name?) van MIT's Medialab had begin jaren negentig voor het verzenden van een hologram van het formaat van een golfbal al 100 MB/s (800 Mbit/s) nodig.

Teleportec's katheder kan echter al uit met normale H.320 (voor circuitgeschakelde netwerken) en  H.323-codering (voor pakketgeschakelde netwerken) en vereist de typische bandbreedte voor een roll-about (verrijdbaar) videoconferencing systeem, d.w.z. 386 kbit/s symmetrisch verkeer. Een beetje zoeken brengt de vermoedelijke achterliggende techniek naar boven. Laser Magic Productions, brengt namelijk een transparant video-projectiescherm op de markt dat een quasi 3D holografisch beeld produceert onder de naam TransScreen.

Op zich is echte 3D-kleurentelevisie eenvoudig te realiseren. Begin jaren negentig is dit bijvoorbeeld gedemonstreerd door KPN Research, waar tijdens de demonstratie gebruik werd gemaakt van twee TV-beeldschermen, die door een schuine halfdoorlatende spiegel verschillend gepolariseerd licht stuurden. Om 3D te zien had je echter zelf nog een niet-getinte polaroidbril nodig. Iets dergelijks kan ook met de TransScreen worden gerealiseerd, wat het 3D effect nog verder versterkt. Maar dat brilletje is niet bepaald gebruiksvriendelijk.

Doordat men het principe omdraait, i.p.v. te kijken naar een scherm, kijkt men naar een projectie in de ruimte, kan toch al een redelijke illusie van 3D worden geschapen. Laser Magic Production legt in een primer uit hoe deze illusie werkt. De opzet van Teleportec is ook handig gekozen. De spreker die wordt geprojecteerd staat of zit zelf in een opname-studio, waar in zijn zichtveld - onder de juiste zichthoeken - een beeld van de zaal wordt geprojecteerd. Stelt iemand in de zaal rechtsachter een vraag, dan keert de spreker zich in de juiste richting en kijkt hij de vragensteller rechtstreeks aan. Oogcontact!

Dit rechtstreeks aankijken herinnerde mij aan de visie van Eckart Wintzen en Fred Kappetijn op het benadrukken van het primaire belang van oogcontact voor (beeld)kwaliteit en bedieningsgemak. Ook zij gebruiken voor het apparaat dat Ex'ovision ontwikkelt een optische beam-splitter techniek. In hun geval staat er een camera achter een schuin opgestelde (halfdoorlatende) spiegel. Deze optische techniek is al dusdanig oud dat hij niet meer patenteerbaar is. Die kans op een patent is waarschijnlijk groter met de projectieschermen en de gedachtensprong die onder de technieken van Teleportec en Laser Magic schuil gaat, waarbij men overgaat op projectie en 3D-illusie.

De eerste demo's van Teleportec werden deze zomer gegeven. Een beetje zoeken via Google leverde een artikel op waarin een prijs genoemd werd van 70 duizend dollar. Deze prijs geldt vermoedelijk voor het katheder-model. Er is ook een circa 6 meter breed Theatre-model, waarmee een hele groep op een toneel kan worden geprojecteerd. Dit is dus duur spul, vermoedelijk door de schermkosten en de nog niet zo goedkope lichtsterke video-projectoren. Echter begin jaren negentig liep een videoconferencing-studio ook in de tonnen. Daar waren er diverse van te huur in Nederland, en de Golfoorlog joeg de belangstelling voor transatlantische conferencing, op toen nog magere kwaliteit (over een peperdure 2 Mbit/s verbinding), omhoog.

Sinds 11 september schiet ook nu weer de belangstelling omhoog voor videoconferencing. Teleportec is bij toeval precies op het goede moment met een gereed model op de markt verschenen. Het eerste bedrijf is al gestart dat met de Teleportec-apparatuur een teleporter-studioketen uit de grond stampt.  Zij vragen een uurtarief voor de huur van zo'n Teleporter studio van $200-300.

Een videoconferencing-expert die de Teleporter diepgaander had gezien, legde mij uit dat zij voor hun apparatuur een fabrikantspecifieke versie hadden gebruikt die afwijkt van de standaard H.323-videoconferencing techniek, die onder andere in Microsoft Netmeeting zit. Wanneer je de onderste alinea's van de primer van Laser Magic goed leest en enkele voorbeeldfoto's bekijkt, dan wordt echter duidelijk dat je met zo'n glazen Transscreen, een donkere (zwarte) achtergrond, een vakkundige uitlichting en een goede opstelling van (DV-)camera en video-projector hetzelfde effect kan bereiken.

Het betekent dat alleen nog de prijs van een Transscreen en de kostprijs van een Internet-aansluiting met meer dan 386 kbit/s upstream een daadwerkelijk hinderpaal kunnen vormen. Het aantal kleine bedrijven en videohobbyisten dat al in bezit is van een goede (DV-)camera en video-projector is niet gering in Nederland.

Een TransScreen van 30 bij 40 inch (meer dan een vierkante meter, de maat die Teleportec gebruikt in zijn katheder-versie) kost tegen de 3000 dollar. Voor afname van 1 tot 15 vierkante voet geldt een prijs van $450 per vierkante voet. Het is ook mogelijk om alleen de voor het effect vereiste film (TransFilm) te kopen, dan zakt de prijs naar $350 per vierkante voet. Die film moet je dan zelf lijmen tussen twee perspex- of glazen platen.

Om het cru te stellen, een beetje handigerd bouwt zelf zo'n grote teleportatie-opstelling met standaardcomponenten (wel compatible) voor 20% van de $70.000 dollar. Een opstelling zelf bouwen met standaardcomponenten vereist geen licenties van patenten.

Wat betreft de andere potentiŽle hinderpaal van de videoconferencing-opmars, een Internet-aansluiting met hoge upstreamcapaciteit, is er sinds kort ook een aanbod voor een redelijke prijs. Kijk maar naar de recente aankondigingen van BBned met resp. SURFnet en Cistron voor levering van ADSL-diensten met uploadsnelheden tot 512 kbit/s.

Eckart Wintzen en Fred Kappetijn stellen dat het hebben van oogcontact datgene is dat videoconferencing maakt of breekt. Gezien de nu beschikbare technieken, die elkaar aankijken mogelijk maken, hun prijsniveau en het recente marktsentiment dat even stevig ten faveure van videoconferencing is, wordt 2002 het jaar van de waarheid.

Is eind 2002 deze markt nog niet vooruit te branden, dan kunnen ze de conclusie trekken:
"There is no intelligent life down here".

Hendrik Rood11:21 22 dec


  Jos Birken - Personal Hell-ectronics II
Daily Planet naar de beurs 16:10 do
Politie-inval bij Vivendi 15:49 do
Beperkte angst filmindustrie voor DVD-recorder 15:42 do
ICT-directeuren vaker RSI 15:29 do
FBI zoekt misdadigers met Lycos 09:11 do
Weer noviteiten Google 12:31 wo
Nieuwe tegenvaller SonyEricsson 11:48 do
Problemen NTT met FOMA 10:48 do
Dutchtone met GPRS-diensten 12:00 wo
KPN vindt DoCoMo toch nog lief 10:14 wo
Nokia neer door goedkope mobieltjes 15:10 di
Telecombedrijven contra 0900-fraude  10:37 di
Onveiligheid door wachtwoordovervloed 12:32 do
Twentsche Kabel schrijft op telecom af 10:09 do
Priority sluit groot contract met borstvergroters  15:35 wo
Scheepbouwer favoriet kleine beleggers 09:38 di
Italiaanse staat dumpt telecomaandeel 15:37 ma
Fusie Logica/CMG mag van EC 13:46 ma
'Philips passeert Sony in Nederland' 15:55 do
Internetverkopen overtroeven winkelverkopen 10:40 do
MaxFoodmarket: laatste kans niet gehad 15:14 wo
Boeven hengelen naar eBay creditcards 14:49 wo
Duitse e-commerce stagneert 13:10 wo
Ook bemiddelingskosten bij Travelocity  15:14 di
Afgelopen week kregen we vrij heftige reacties op een artikel over een gebrekkige organisatie van een helpdesk. Wat zijn uw ervaringen?
Ik word altijd zo goed mogelijk geholpen
Het is nu eenmaal moeilijk met IT en telecom
Ze willen graag helpen, maar mogen te weinig
Ik merk vaak onverschilligheid/onwetendheid
Geen van deze antwoorden, want