Navigatie

Index vandaag
Archief


Stuur uw reacties naar de redactie van Planet Multimedia (mmedia@pi.net) of discussieer mee over deze editie van Planet Multimedia in de nieuwsgroep: pi.news.mmedia
(uitsluitend beschikbaar voor Planet Internet en World Access abonnees)

Navigatie



Vrijdag 10 april 1998

Column Hendrik Rood: opmars van het thuisnetwerk

Het aantal mensen dat tegenwoordig thuis meer dan één computer heeft staan is aanzienlijk. Ik heb zelf bijvoorbeeld een PC voor het werk, een laptop met een Ethernetkaart en een oude 486-PC.

Dat laatste apparaat handhaaf ik voor bezoekende neefjes en nichtjes, die gek zijn op computerspelletjes en surfen, maar beter met hun tengels van mijn thuiswerk-PC af kunnen blijven.

Voor al deze apparaten is aansluiting op het Internet gewenst en liefst een snellere dan het huidige modem.

De afgelopen maanden is er een regen aan potentiële mogelijkheden voor snelle IP-kiestoon met kabelmodems op de markt gebracht. Kabelmaatschappij NKM in Wageningen experimenteerde 4 jaar geleden al met zeer snelle Zenith-kabelmodems.

Nu kan men commercieel terecht bij A2000, Nuon Telekabel, Eneco, Gamog GelreVision en Zekatel.

Vooral A2000 is assertief in de markt gestapt. Het lijkt dan ook niet alleen om technische redenen dat PTT Telecom zijn proef met ADSL (het Snelnet) in Amsterdam uitvoert.

De simpelste oplossing om verschillende computers onderling aan te sluiten en via zo'n snelle aansluiting met Internet te verbinden is een eenvoudig Ethernethubje met 8 poorten van 150 gulden. Hiermee komt het huisnetwerk (Home-LAN) in het vizier. Ik wil het aantal mensen in Nederland dat al zo'n huisnetwerk heeft op basis van Ethernet-techniek niet de kost geven.

Enkele studentencomplexen in Nederland hebben op alle kamers een Ethernet-LAN aansluiting op het Internet.

In New York specialiseert het bedrijf Dual Star Technologies zich in de aanleg van 10 en 100 Mbit/s Internet-toegang in de appartementen van bewoners van wolkenkrabbers. De Amerikaanse xDSL pionier Tut Systems is ook al in de huisnetwerk markt gedoken met zijn HomeRun producten.

En Nortel verkoopt sinds 23 maart via haar nieuwe divisie Elastic Networks EtherLoop. Dit is in de markt gezet voor Internettoegang via een Ethernet aansluiting in hotelkamers. Het kan echter ook in het aansluitnet worden ingezet als symmetrisch alternatief voor ADSL.

Voor de Ethernet-LAN's binnen bedrijven wordt nu een hele serie interessante producten uitgebracht, die in de toekomst ook op zo'n huisnetwerk kunnen worden aangesloten: Selsius verkoopt een Voice-over-IP telefoontoestel, Acorn een LanTV settopbox voor het tonen van MPEG-videostromen; Teknema maakt een tegenhanger van WebTV, maar dan één die op open standaarden is gebaseerd en voor elke Internet Service Provider werkt.

Het Zweedse bedrijf Axis specialiseert zich in dergelijke network appliances en levert sinds vorig jaar juni onder meer een via een webbrowser configureerbare en bestuurbare (bewakings)camera met een ingebouwd webservertje. Op dezelfde leest schoeit het bedrijf een grafische scanner die bovendien de gescande pagina's/plaatjes direct via e-mail kan versturen.

Deze apparatuur is uitgevoerd met een Ethernet-koppelvlak en is bedoeld om als zelfstandig apparaat met Internet te werken.

Binnen een jaar zal er ook vast wel een bedrijf een aankondiging maken van een losse cybertuner voor RealAudio-streams en het benaderen van MPEG layer 2 en layer 3 jukeboxes of live audiostreams (de Acorn-doos kan layer 2 audio al aan).

Zo'n cybertuner kan in het huisnet als een Internet-wereldontvanger in de hifi-installatie. Axis heeft voor een layer 3 netwerk-speler al een student aan het ontwikkelingswerk gezet.

Voor het inrichten van zo'n huisnetwerk en koppelen aan het ADSL- of kabelmodem is het echter veelal noodzakelijk om een 10 Mbit/s Ethernet-kaart in de PC('s) te monteren. Een activiteit die bij de ISDN-inbouwkaarten velen grijze haren heeft gebracht.

Intel is dan ook al maanden actief op het gebied van vereenvoudiging van de het aansluiten van een PC op een hoge snelheid internettoegang. Zij hebben het Amerikaanse Internet-via-de-kabel bedrijf @Home al overgehaald om kabelmodems met een Universal Service Bus te introduceren.

Vrijwel tegelijkertijd sloot men eenzelfde soort overeenkomst voor ADSL-modems met een USB met Alcatel, de qua verkopen tot nu toe grootste ADSL-producent.

Dan moet je natuurlijk wel een computer met zo'n USB-connector hebben. Waarom wordt niet iedere nieuwe PC standaard met Ethernet-aansluiting op het moederbord uitgeleverd? Dat gebeurt nu namelijk ook al met een deel van de zakelijke modellen.

Alleen de nieuwste computers hebben een USB-aansluiting. Kabelmodemfabrikant Com21 heeft daarom een andere oplossing ontworpen. Zij maken naast modems met Ethernetkaarten binnenkort ook modems met een parallelle poort. Wil men per sé niets inbouwen bij oudere typen computers dan is de parallelle poort eigenlijk het enige alternatief.

Com21-modems worden in Nederland toegepast bij Telekabel, Eneco, Gamog GelreVision en Zekatel.

De visie van Microsoft op het huisnetwerk vindt u op de sheets van de onlangs gehouden Windows Hardware Engineering Conference. Volgens Microsoft staat er in elk pand straks een gateway-PC, maar dan met een ATM/ADSL inbouwkaart aangesloten op het openbare datanet.

Pas achter de poortwachter bevinden zich dan in de toekomst nog andere apparaten op een Ethernet. In de oplossing van Microsoft is straks een (proxy-)server de agent naar de buitenwereld. De alternatieve oplossing voor het huisnetwerk, wordt in de WinHEC presentatie terzijde geschoven.

Het ideale huisnet van de bruingoedfabrikanten centreert zich rond de IEEE 1394 Firewire-bus. De poortwachter is in dit geval de set-top box (sic).

Firewire is sinds 1995 neergezet als aansluiting van Digital Video Camcorders. De snelheid van deze bus is echter niet mis: 100 - 400 Mbit/s. Het wat cryptische bericht over digitale audio-video-integratie, blijkt koppeling via de Firewire-bus te betreffen. Een voorlichtster van Philips meldde dat de genoemde samenwerking het standaardiseren van open API's (programmeer interfaces) en een apparaten-register voor AV-apparaten betrof.

Er waren al gesprekken met Microsoft over de koppeling met de PC.

Van de chaos die hierdoor nu ontstaat wordt je bijna duizelig. Enig boerenverstand leert echter: iedere aanbieder van IP-kiestoon ondersteunt Ethernet als koppelvlak. Met een ADSL- of kabelmodem inbouwkaart dan wel een vreemde plug verspeel je de keuzevrijheid in de concurrentie tussen hoge snelheids Internet-aanbieders. Het zal nog lastig worden om een doorbraak van Ethernet als huisnetwerk in de woningen tegen te houden.

Hendrik Rood (Hendrik.Rood@stratix.nl) is technisch natuurkundige en begin 1990 afgestudeerd bij het Delfts Instituut voor Micro-Elektronica en Submicrontechnologie. Tijdens zijn studie was hij onder meer een aantal jaren landelijk en lokaal actief in de studentenpolitiek.

Na zijn studie heeft hij enkele jaren als systems engineer gewerkt op het terrein van transmissietechniek, en openbare telefooncentrales.

Sinds midden 1995 is hij in dienst van Stratix Consulting Group BV op Schiphol, waar hij nu als senior consultant adviseert op het terrein van netwerkarchitectuur en telecommunicatie wet- en regelgeving.

[Vorig bericht] [Volgend bericht]